Meteen naar de inhoud
Home » Blog » 5 redenen waarom algemene voorwaarden essentieel zijn voor jouw business

5 redenen waarom algemene voorwaarden essentieel zijn voor jouw business

1. Jouw spelregels

Jij wilt ondernemen op jouw eigen manier, wil je dan ook niet jouw eigen spelregels hanteren? 

De wet biedt heel veel bescherming. Denk aan hulp bij een gebrekkige huurwoning, of bij onterecht ontslag of wanneer een consument een slechte aankoop heeft gedaan online. In dit soort gevallen biedt de wet een vangnet voor de huurder, werknemer en consument. Als ondernemer heb je deze voordelen niet! De wet biedt niet in alle situaties een vangnet voor jou. Net als zoveel andere kwesties ben je daar zelfverantwoordelijk voor. Zorg dus dat jouw spelregels kloppen. In jouw eigen voorwaarden regel je kwesties zoals:

–       Hoe jouw diensten worden geleverd;

–       Hoe je omgaat met meerwerk;

–       Beperk je jouw aansprakelijkheid;

–       Hoe je betaald moet worden;

–       Of je andere partijen mag inschakelen. 

Al deze dingen zijn essentieel voor een goede ondernemer.

2. Sterker tegen wanbetalers

Heb je wel eens meegemaakt dat je te laat, of zelfs niet, wordt betaald voor jouw harde werk? Risico van het vak! Nou sterke algemene voorwaarden kunnen de kans op wanbetaling fors verkleinen. In de algemene voorwaarden neem je bepalingen op omtrent de betalingstermijnen en de wijze van betaling. Daarnaast kan je een sanctie opnemen in jouw algemene voorwaarden. Zo heb je altijd een stok achter de deur. 

3. Verkoop gaat sneller

Je bent in gesprek met een potentiele klant of leverancier. Alles gaat top en het is al bijna done deal. Heb je dan zin om te onderhandelen over aansprakelijkheid, betaaltermijnen of mogelijke geschillen? Het antwoord is nee. Daarom zijn algemene voorwaarden zo waardevol. Zolang je op de juiste manier verwijst naar jouw algemene voorwaarden zijn ze van toepassing. Jouw klant hoeft ze niet te ondertekenen of zelfs te lezen, zolang hij/zij maar de kans heeft gehad de voorwaarden te lezen. Zo kun jij je focussen op de verkoop in de wetenschap dat je je geen zorgen hoeft te maken over die belangrijke risico’s. Die heb je immers al afgedekt met een sterke juridische basis!

4. Jij bent uniek

Jij wilt jezelf onderscheiden, maar toch hanteer je copy paste algemene voorwaarden. Dat vind ik vreemd. Elke branche is anders, elke klant is anders en elke ondernemer is anders. Jij wilt dat klanten naar jou toe komen, omdat jij iets bijzonders te bieden hebt. Hoe kan het dan zijn dat ondernemers vaak algemene voorwaarden of een privacyverklaring kopiëren en plakken? In jouw algemene voorwaarden staat een bedenktermijn van 30 dagen. Super goed, maar waarom heb je een bedenktermijn als je zakelijke klanten hebt? Juist, je hebt een set algemene voorwaarden gekopieerd van een bedrijf die zicht richt op consumenten. Hieronder een paar voorbeelden die jouw algemene voorwaarden wezenlijk anders maken.

–       Jouw klant is een consument of zakelijke partij?

–       Je levert diensten online of vanuit jouw winkel?

–       Je levert een product of een dienst?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarom het zo belangrijk is om op maat gemaakte algemene voorwaarden te hanteren. Laat je niet verleiden tot een standaardtekst. Zorg voor op maat gemaakte algemene voorwaarden zodat jouw bedrijf op de juiste manier wordt beschermd.

5. Voor het geval dat 

Zie algemene voorwaarden als een soort verzekering. Je hoopt er nooit gebruik van te maken, maar wanneer het echt nodig is dan ben je blij dat het goed werkt. Je kan diverse risico’s vermijden. Zo kan je een eigendomsvoorbehoud regelen in jouw algemene voorwaarden. Dat wilt zeggen dat wanneer een klant niet betaald je de goederen terug kan opeisen. 

Een andere bepaling die vaak wordt vergeten is een zogeheten forumkeuze bepaling. Zo bepaal jij welke rechtbank bevoegd is wanneer je in een geschil terecht komt. Wel zo handig wanneer je bijvoorbeeld buitenlandse klanten hebt. Normaal is er een kans dat je het moet uitvechten voor een buitenlandse rechter. Dit is makkelijk te vermijden met de juiste bepaling. 

Play by your own rules! 

Kortom sterke algemene voorwaarden zijn essentieel voor jou als ondernemer. Door een kleine investering te maken voorkom je enorme risico’s waarvan de kosten al gauw vele malen hoger zijn dan het laten opstellen van algemene voorwaarden. Zorg daarom voor een sterke juridische basis. Heb jij daar hulp bij nodig of wil je jouw algemene voorwaarden even laten checken? Stuur mij een bericht en dan kijk ik er naar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.